Çalışmak için harika bir yer: Gerçekten mi?


Gerçekten çalışmak için harika bir yer mi

Modern yaşamın gidişatını trendler, trendleri de insanların tercihleri belirler. Müziğin, sinemanın, modanın olduğu gibi iş dünyasının ve “işveren markası” kavramının da akışında çağın insanlarının alışkanlıkları belirleyici oluyor.

İnsanların tercihlerini anlayıp hamlelerini bu tercihlere göre yapanlar, muhtemel kazananlar olarak öne çıkıyor. Sosyal medya patlamasıyla bireyselliğin zirvesine çıkılan, insanların kendilerini her platformda, istedikleri her şekilde ifade edebildikleri bir dönemin içinden geçiyoruz.

İş dünyası da bu değişime ayak uydurmak zorunda. Sadece son tüketiciyi hedefleyen pazarlama stratejileri değil, potansiyel çalışanları hedefleyen stratejiler de şirketlerin gelişiminde büyük rol oynuyor.

 

90’lı yılların başında ortaya çıkan “işveren markası” kavramı da hiç olmadığı kadar önemli, hiç olmadığı kadar yaşamsal. “Çalışmak için harika bir yer” algısı yaratmayı ve bu algıyı yönetmeyi hedefleyen bu kavram, yeteneğin ilgisini çekmek adına en güçlü silah ve bizler bu silahın erişimin en kolay olduğu dönemi yaşıyoruz.

Bahsettiğimiz sosyal medya patlamasından kurumsal yapılar da nasibini aldı. Aklımıza gelen her markanın, her ürünün, her ünlünün, her devlet dairesinin, her akrabamızın bir şekilde sosyal medyayla bir alakası var… Twitter’a giriş yasağı getirildiğini Twitter’dan öğrendiğimiz bir çağın içindeyiz ve bu olağanüstü değişim, kendisine ayak uyduramayanları yok etmekte.

Yok etmekte lakin ayak uyduramayan da kalmadı gibi. Şirketler artık sosyal medyayı da pazarlama stratejilerinin ve bütçelerinin bir parçası olarak görüyor. Her gün yeni bir kampanyaya, yeni bir slogana, yeni bir ‘hashtag’e şahit oluyoruz ve talebin yoğun olduğu böylesi bir ortamda bu hamleler çoğunlukla hedefine ulaşıyor.

Bahsettiğimiz üzere oyunun kuralları son tüketiciye ulaşma konusunda bir şekilde öğrenildi. “İşveren markası” boyutunda ise daha derin bir analiz yapmak şart. 2020’ye kadar dünyadaki toplam iş gücünün %50’sini Y Kuşağı oluşturacak. Buna göre okumalar, analizler yapıp “işveren markası” pazarlama stratejinizi buna göre belirlemeniz gerekmekte.

Bu kuşağı istekleri, beklentileri ve hedefleri önceki kuşaklara göre çok daha bireysel, çok daha özgürlükçü ve elbette doğal olarak daha yenilikçi… Haliyle klasik yöntemlere alternatifler üretmeniz gerekiyor zira Y Kuşağı alternatifi takdir eder. Alternatiften kastımız da şu aslında: Y Kuşağı başta olmak üzere artık neredeyse herkes sosyal medyanın nasıl kullanıldığının farkında. Hepimiz markalara, kampanyalara, sloganlara alıştık ve bu yüzden bu silaha erişmek artık çok kolay lakin onu doğru kullanmak o kadar kolay değil…

Maaşın ötesini düşünen; kurum kültürüne, sahip olacağı sosyal haklara, sosyal hayatını ne kadar sürdürebileceğine ve çalışma arkadaşlarına önem veren bir çalışan, çalışan adayı topluluğu var önümüzde. Trend ise “realite.”

Bir yerin “çalışmak için harika bir yer” olduğuna karar verme yolunda sloganlar ve kampanyaların ötesinde gerçekler gerekiyor artık. Çalışan yorumları, kurum içi etkinlik haberleri, etkinliklerden fotoğraflar; “çalışmak için harika bir yer” fikrini gözle görülür hale getirecektir.

Yani “çalışmak için harika bir yer” olduğunuzu göstermek istiyorsanız önce çalışmak için harika bir yer olmanız gerekiyor.

Öne Çıkanlar

Whatsapp Business nedir?

WhatsApp Business, Facebook’un milyonlarca kullanıcısına yeni bir özellik olarak sunduğu, 1 Ocak 2018’de hayatımıza giren bir uygulamadır.

İnternette Ağızdan Ağıza İletişim: Viral Pazarlama

Hennig-Thurau vd. internet üzerinden gerçekleştirilen ağızdan ağıza iletişimi (viral pazarlama), çok sayıda firma ve bireye internet yoluyla ulaşabilir hale getirilen, bir ürün ya da şirket hakkında potansiyel, gerçek ya da eski müşteriler tarafından yapılan herhangi bir pozitif ya da negatif açıklama olarak tanımlamaktadır.

Sosyal medyada yapılan kısa video çalışmaları

İnternetin gelişimiyle birlikte ortaya çıkan sosyal medya, dünyanın en popüler içerik sergileme sistemidir dersek abartmış olmayız.